Zlatibor reljef

Reljef Zlatibora

Reljef Zlatibora

Zlatibor je talasasta visoravan i pripada Dinarskim planinama. Prosečna nadmorska visina je oko 1000 m. Najviši vrhovi su Tornik (1496 m), Brijač na Murtenici (1480 m), Čigota (1422 m), Čuker (1358 m), Konjoder (1358 m), Vijogor (1281 m), Kobilja glava (1176 m), Gradina (1149 m), Jelova gora (1147 m), Gruda (1140 m), Crni vrh (1177 m) i dr.

 

Najveći vrhovi se nalaze na južnom delu Zlatibora, dok se nadmoriska visina sve više smanjuje idući ka severu.

Veće zaravnjenje površine na Zlatiboru zovu se poljima. Najveća polja su Braneško polje kod sela Branežaca i Šljivovice, Markovo u Mokroj Gori, Rasnica i Sjeniško u Sjeništima i Rožanjsko u Rožanstvu. Zlatiborska brda su uglavnom kupastog oblika, protežu se grebenasto i veoma strmo do reka i potoka, odakle se opet dižu, praveći tesne klisure.

Priroda je Zlatiboru dala prelepe pejzaže, talasasta uzvišenja obrasla borovim, jelovim i smrčevim šumama, prostrane livade ukrašene narcisima i drugim živopisnim cvećem, veoma prijatnu blagu klimu, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh i druge pogodnosti.

Zlatibor planina

Kada je u pitanju geološki sastav može se reći da je Zlatibor izgrađen od “zelenih stena” – serpetina. To je najveći serpentinski masiv u Srbiji. Ostale stene, prvenstveno krečnjaci, javalju se uglavnom u perifernim, severnim i istočnim delovima planine, u obliku ploča različite debljine i prostiranja. Za krečnjačke stene, vezane su brojne kraške  pojave kao što su pećine, jame, kanjoni i izvori, vrela, ponori, vrtače i dr. Neke od najpoznatijih su Rakovička pećina i Stopića pećina, koja je najveći objekat podzemnog kraškog reljefa.

Pod imenom Zlatibora podrazumevaju se dva pojma: geografski i turistički. Geografksa celina obuhvata prostor između reka Sušice i Uvca i istočnih padina Tare i zapadnih Murtenice. Na severozapadu  mu pripadaju sela Kremna i Mokra Gora, a na jugoistoku planina Murtenica, zlatiborska podgorja koja čine prelaz prema susednoj Tari, odnosno sandžačkim planinama. Pod turističkim pojmom Zlatibora podrazumeva se prostrana visoravan duga tridesetak i široka 12 km, sa pravcem prostiranja severozapad-jugoisto, oivičena planinskim visovima Gradinom, Crnim vrhom, Čigotom, Murtenicom, Tornikom, Čavlovcem, Vijogorom i gornjim tokom reke Sušice. Na tom prostoru krajem prošlog veka počinju da se razvijaju turistička naselja Ribnica, Kraljeva Voda, Palisad, Oko i Čajetina.

Reljef Zlatibora

 

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/  kao i na sajtu http://visit-zlatibor.com/

Izleti sa Zlatibora
Smestaj na Zlatiboru
Prodaja stanova na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published.