Sadržaji na Torniku

Zlatibor predstavlja prestonicu srpskog turizma, prepnu gostiju i tokom leta i tokom zime. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 m nadmorske visine, a okružuju je Tornik i Čigota i niz nižih.

Ski centar Tornik se nalazi na nadmorskoj visini od 1110 – 1490 m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5400 skijaša na sat. Ski centar Tornik je opremljen sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3000 skijališta na sat, dva ski lifta, ukupnog kapaciteta 2400 skijaša na sat. Četiri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osneživanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. “tjubing”, koja kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu. Pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Ski centar Tornik ima i svoj parking.

Svake noći 3 tabača rade na stazi i omogućavaju optimalne skijaške uslove za sledeći dan.

Panormaska vožnja žičarom – Na Torniku posetioci imaju mogućnost da uživaju u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Panoramska vožnja žičarom čini da se Zlatibor doživi na drugačiji način. Sa vrha Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Doboselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Planinski biciklizam:

  • Ruta Ribnica polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka. Dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5
  • Ruta Beli kamen polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnica, zatim preko Belog kamena i Ječmišta. Dužina rute je 12 km, a težina 3/5
  • Ruta Previja polazi od vrha Tornika preko prevoja Tokvića kose, naselja Ribnica i Ječmišta. Dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5
  • Ruta Vidikovac je u pripremi. Polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka. Težina rute je 3/5

U centru Tornik moguće je rentirati bicikle, a prevoz do vrha Tornika omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalno nosači za prevoz bicikala.

 

Staze za pešačenje – Zlatibor je zbog mešanja  morskog i planinskog vazduha i velike koncentracije joda pozant kao vazdušna banja joda. Staze predviđene za pešačenje pružaju dvostruki užitak i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

Dečije igralište – Postoji odlično opremljeno igralište u prirodi za mlađu generaciju.

Tjubing staza (letnje sankanje):

  • Bob na šinama je atrakcija u punom spustu koji predstavlja najzabavniji deo posete Torniku.

Takođe, na Torniku postoje i tereni za mini golf, kao i tereni za basket, mini fudbal i tenis.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Zlatibor izleti
Apartmanski smestaj Zlatibor
Prodaja stanova Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.