Selo Stari Pantelejmon

Selo Stari Pantelejmon, Palaios Panteleimonas ili Old Panteleimonas, je drevno pastirsko selo. Nalazi se na istočnoj padini planine Olimp i izgrađeno je u XV veku.

Zbog svof živopisnog izgleda postalo je veoma populatna turistička destinacija. Selo je 2003. goidne proglašeno za Nacionalni spomenik baštine. Ima oko 3.000 stanovnika. Udaljeno je 8 km od Platamona, 11 km od Leptokarije i Nei Porija i oko 42 km od Paralije.

Selo Stari Pantelejmon se nalazi na nadmorskoj visini od 700 m i nudi fantastičan i spektakulatan pogled na zaliv Thermaikos i na kužnu obalu oblasti Pijerija.

U selu postoje tradicionalne kamene kuće. Ulice su kaldrmisane lepe i uske okružene zelinilom sa velikim brojem raznih prodavnica bilja, pčelinjih proizvoda i biljnih čajeva.

Na centralnom trgu nalazi se kamena crkva posvećena Svetom Panteleimonu, obnovljena škola i tradicionalne taverne.

Priča se kako su turisti, mahom Nemci i Englezi sredinom 1990-tih, tokom svog letovanja u Grčkoj otkrili ovo selo i počeli sa kupovinom trošnih kuća. Nakon renoviranja, popravke drvenih ograda i pločnika na kamenim ulicama, selo je počelo da dobija potpuno novi izgled. Nedugo potom, stranci su postali vlasnici velike većine sela koje je danas izuzetno čisto, puno baštenskog cveća i simpatičnih seoskih staretinarnica. Trube starih automobila, bokali za vodu, frule, stari ramovi, fenjeri i slično, neki su od predmeta koje ovde možete kupiti. Nije prošlo puno vremena, a turisti (strani i domaći) pohrlili su u velikom broju, mahom na ručak u prijatnom okruženju, u hladovini restorana pod krošnjama vinove loze, sa pogledom na more u daljini.

U centru sela, na glavnom trgu pored renovirane crkve podno ogromnog platana u senci vinove loze, postoji nekoliko restorana koji su poređani jedan kraj drugog, i čine veoma prijatno mesto za odmor i ručak, ali i beg od vrućina na obali. U većini restorančića, uz roštilj obavezno naručite salate i saladne prelive za meso, poslužene u zemljanim posudama (probajte odličnu salatu začinjenu sušenim paradajzom, orasima i sirom, u maslinovom ulju).

Panteleimonas je pravi muzej vremena, idilično mesto gde možete uživati u onome što je priroda dala Grčkoj i mesto gde ćete jednostavno biti oduševljeni lepotom okoline. Preporučujemo da posetite.

 

Leptokaria apartmani
Grcka smestaj 

Leave a Reply

Your email address will not be published.