Sevojno

Sevojno je gradsko naselje koje se nalazi u sastavu grada Užica, u zlatiborskom okrugu. Gradsku opštinu Sevojno čini samo naselje Sevojno. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 7.101 stanovnika. Prosečan broj stanovnia po domaćinstu je 3.00. Naselje je velikim delom naseljeno Srbima, a poslednjih godina primećen je i rast u broju stanovnika.

Udaljeno je od Užica 6 km i predstavlja industrijsko naselje. Najveća ekspanzija ovog naselja desila se ’50 i ’60 godina XX veka. Posledica ekspanizije bila je izgradnja valjaonice bakra i aluminijuma. Tokom svojih najboljih godina zapošljavala je 3.500 ljudi.

U Sevojnu se nalazi Osnovna škola “Aleksa Dejović” u koju se u proseku upisuje 100 učenika godišnje. Osnovana je 24. oktobra 1889. godine, ali je zbog nedostatka odgovarajućeg prostora prebačena u Užice, a od 1882. preseljava se u Sevojno. Svoje dsanašnje ime (nekada se zvala “Državna narodna škola Živojin Mišić”) dobila je po bivšem učeniku i narodnom heroju Aleksi Dejoviću koji je bio politički komesar Druge proleterske brigade.

Većina stanovništva zaposlena je u “Valjaonici bakra” i valjanonici aluminujuma “Impol Seval”.

Pore škole u Sevojnu od bitnijih ustanova ima i dom zdravlja, pošta i stanica policije. Takođe, postoji i FK Sevojno, Radio klub “Sevojno”, kulturno-umetničko društvo “Sevojno”, streljački klub, biblioteka, olimpijski bazen (otvoreni) kao i Železnička stanica Sevojno (jedna od železničkih stanica na pruzi Beograd-Bar koja se sastoji od 3 koloseka, koja se nastavlja u jednom smeru ka Užice teretnoj i drugom prema Uzićima).

U Sevojnu se nalaze i Crkva Svetog arhangela Gavrila, crkva brvnara u Sevojnu i KUD “Sevojno”.

Crkva brvanara je udaljena od centra mesta oko 1 km. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i postojala je do 1996. godine kada je izgorela do temelja. Na njenom mestu je podignuta nova crkva po originalnim crtežima i od istog materijala. U crkvu su vraćene ikone koje su sačuvane posle požara.

 

 

Pogledaju kompletnu ponudu apartmanskog smestaja na Zlatiboru na: https://monix.rs/apartmanski-smestaj-zlatibor/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Smestaj na Zlatiboru
Izleti sa Zlatibora
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora                                                        Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                                                                     Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.