Solun

Solun

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj. Nalazi se u severnom delu i pored Pireja predstavlja najrazvijeniju luku u Grčkoj. U svojoj okolini ima veliki broj letovališta a na 70 km udaljenosti ka Atini nalazi se čuveno letovalište Paralija. Na istoj udaljenosti ka Kavali i Tasosu nalazi se Stavros, poznata vazdušna banja. Sveta Gora se nalazi na udaljenosti od 130 km.

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz svoje prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su:

 • Gradski Arheološki muzej se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini poznatog Belog Tornja i na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej poseduje veliku kolekciju uključujući i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velokog, Filipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Druga dragocenost je iz 3. veka p. n. e. papirus Dervenije, jedini netaknuti drevni papirus nađen u Grčkoj, koji je otkriven u grobnici Dervenije. Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, uključjući spektakularne mozaike kao i čaše iz Helenističkog doba.
 • Arheološko nalazište antičke grčke tržnice u blizini jednog od gradskih autobuskih terminala, na Dikasterion trgu. Ova tržnica je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte.
 • Galerijeva Kapija.
 • Bela kula (grč.: Λευκός Πύργος Lefkos Pyrgos), najpoznatiji simbol grada, je originalno izgrađena kao deo gradskih zidina. Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od arheološkog muzeja.
 • Gornji grad (grč.: Ano Poli) sa sačuvanim drvenim kućama iz Otomanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskog razdoblja.
 • Aristotelov trg je najvažniji gradski trg.
 • Crkva Sv. Dimitrija je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada.
 • OTE toranj je u središtu gradskog EKSPO centra.
 • Crkva Sv. Đorđa je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a crkva je bila namenjena kao Galerijev mauzolej, međutim car na kraju nije tamo sahranjen već u Feliks Romulijani u Gamzigradu. starorimskog cara Galerija.
 • Crkva Sv. Sofije je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme rane Vizantije.
 • Crkva Panagija je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme Vizantije.
 • Gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani letovanje
Vrasna apartmani letovanje
Paralia apartmani letovanje
Olympic beach apartmani letovanje
Leptokaria apartmani letovanje
Nei Pori apartmani letovanje

Leave a Reply

Your email address will not be published.