Specijaliteti sa Zlatibora

Pored svih prirodnih dobara, svežeg i zdravog vazduha, lekovite vode, Zlatibor je poznat i po izvrsnoj hrani. Specijaliteti koje nudi zlatiborski predeo veoma su poznati, pa su mnogi ugostitelji širom Srbije preuzeli ove recepte.

ZLATIBORSKI SIR I KAJMAK

Verovatno prvu asocijaciju na zlatiborsku kuhinju predstavljaju sir i kajmak, vrhunski kulinarski užitci, pripremani prema oprobanim tehnikama sirenja i kajmačenja koje se prenose sa kolena na koleno. Ovi zlatiborski specijaliteti ukazuju upravo na to koji značaj mleko i mlečni proizvodi imaju za svako seosko domaćinstvo.

Na Zlatiboru postoje kućice koje se zovu mlekari. Poseduje ih svako seosko domaćinstvo i predstavljaju obavezan deo pokućnice. Tajna mlekara se sastoji u adekvatnoj izolaciji, kao i sanitarnoj funkciji ovih prostorija, jer su njima pristup imale isključivo domaćice, dok je ostatak porodice držan dalje od mlekara. Sam proces pravljenja sira se sastoji od nekoliko faza. Prvo, potrebno je prokuvati mleko na jakoj vatri nakon čega se skida sa šporeta i ostavlja u mlekar kako bi se što pre ohladilo. Posle toga se u ohlađeno mleko sipa surutka koja podstiče proces sirenja (stvrdnjavanja) mleka. Na kraju procesa sirenja, ovako usireno mleko domaćica prekriva drvenim poklopcem na koji se stavlja jedan kamen što ima za cilj ceđenje preostalih sokova i ostataka surutke iz sira.

Postupak dobijanja kajmaka je mnogo jednostavniji. Kajmak se dobija tako što se sveže mleko prokuva na šporetu, nakon čega se drži u hladnom mlekaru oko tri sata, što kao rezultat ima stvaranje sloja kajmaka po površini šerpe. Ovako nastao sloj kajmaka se skida veštim potezom kašike ovdašnjih domaćica i odlaže u drvene posude – kačice. Preporučuje se da se sir i kajmak čuvaju u kačicama jer se na ovaj način sprečava njihovo buđanje i ovi proizvodi zadržavaju nepromenjen ukus duže vremena. Zlatiborski sir i kajmak najbolje idu u kombinaciji sa čašom hladnog mleka. Ove proizvode je najbolje kupovati kod lokalnog stanovništva, jer su vrhunskog kvaliteta, a ponuda je jako bogata.

 

 

KOMPLET LEPINJA

Iako ne sadrži ni gram mesa, ova lepinja važi za jednu od najpopularnijih u ovom kraju, ali i šire. Čar je u tome što svaki sastojak ove lepinje nastaje na Zlatiboru. Glavni sastojci ove lepinje su kajmak, jaja i pretop. Iako ne sadrži konkretno mesto, ona se i te kako zbog pretopa oseća i miriše na meso. Ukusa je još boljeg. Po pravilu lepinja bi trebalo da se peče u peći na drva. Takođe postoji još jedno pravilo u vezi sa degustacijom lepinje. Zapravo bi trebalo prvo da se izlomi gornji deo lepinje i onda te parčiće umakati u ostatak lepinje. Poznato je i to da se komplet lepinja jede prstima. Daleko od obične lepinje i prosečnog ukusa, ovo jelo je postalo obeležje regiona i nezaobilazna poslastica mnogobrojnih turista.

Komplet lepinja je specijalitet čiji se tradicionalni recept čuva u tajnosti, najbolje se pravi na Zlatiboru. Ukus lepinje umnogome zavisi od kvaliteta sastojaka. Ukoliko su lepinja i kajmak domaći, po mogućstvu iz zlatiborskog kraja, imate dobru osnovu za ukusan obrok. Obično se uz ovo jelo, poručuje hladan zlatiborski jogust ili kiselo mleko, koje se u većini mesta u ovom kraju, služi u zemljanim posudama.

ZLATIBORSKA PRŠUTA

Zlatibor je poznat i po proizvodnji domaće pršute. Zlatiborski pršut se prepoznaje po tome što je uzak i dugačak i veoma ukusan, ali je i prilično na ceni. Prepoznatljiv miris i boja čine zlatiborski pršut jedinstvenim. Na pijaci i u centru grada pršuta je jako skupa, ali vredi posetiti meštane iz okoline, gde se može pronaći po znatno jeftinijoj ceni. Interesantno je i to da se na Zlatiboru organizuje i manifestacija “Pršutijada”, koja okuplja ne samo domaće proizvođače pršute, nego i mnoge druge, tako da u periodu te manifestacije i takmičenja turisti mogu probati pršutu iz različitih okolnih sela, kao i mnogih drugih, koja su udaljena. Ova manifestacija održava se u zlatiborskom selu Mačkat. Ovde se gotovo svaka druga porodica bavi proizvodnjom i sušenjem pršute. Za razliku od stočarskih sela, u Mačkatu svaka kuća ima svoju pušnicu, tzv. sušaru, u kojima se suše komadi svinjskog mesa.

LJUBIŠKA PASTRMKA

Ono što je Mačkat za pršutu, to je selo Ljubiš za pastrmku. Selo Ljubiš se nalazi na nekih 10 km od Vodica. Iz centra Zlatibora skrene se desno sa magistralnog puta i selo je na 15 m nizbrdo. U ovom selu se svakog leta održava manifestacija “Dani ljubiške pastrmke”, koja privlači veliku pažnju i ima veliki broj posetilaca. Ono što je posebno specifično je što se tokom ove manifestacije pastrmka deli potpuno besplatno. Specifično podneblje na kome se ova pastrmka uzgaja, uz tradicionalan način pripreme, čini da degustacija iste postane vrhunski gastronomski doživljaj. Ljubiška pastrmka se priprema na žaru i prži se po 7 minuta sa obe strane. Ukus ove pastrmke je nešto neponovljivo i odlično ide uz bareni krompir i sezonsku salatu.

ZLATIBORSKA JAGNJETINA

Po svojoj posebnosti, zlatiborska jagnjetina je isto kao i komplet lepinja. Ne postoji turista koji je nije probao, pa čak i onaj koji nije ljubitelj mesa, jer se ono razlikuje od bilo kog drugog. Pogodni klimatski uslovi ovog podnevlja, raznovrsan biljni svet i tradicionalan način pripreme-na ražnju, čine da jagnjeće pečenje na ovoj planini ima prepoznatljiv ukus. Kafane u kojima se nude najbolji zlatiborski specijaliteti mogu se naći na Borovoj glavi.

BOROV MED

Borov med je prirodni lek spakovan u teglu. Za borov med potrebni su odlični klimatski uslovi i iglice četinara, što Zlatibor i te kako poseduje. Mora se napomenuti da ovo nije originalan borov med, jer se borov med pravi od smole koja nastaje na iglicama četinara, ali kod nas to nije moguće. Ipak, med i pored toga, ima ukus smole. Zlatiborski borov med je odličan za upale grla, astmu, bronhitis i ostale probleme sa disajnim putevima.

 

Još neki od zlatiborskih specijaliteta su svakako i proje, gibanice, pite, kiselo mleko, čvarci i mnogi drugi.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

Zlatibor izleti
Smestaj na Zlatiboru
Prodaja stanova na Zlatiboru

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Uvac
Izlet Visegrad       Izlet Sirogojno – Stopica pecina

Leave a Reply

Your email address will not be published.