Sportski turizam Zlatibor

Sport na Zlatiboru

Na Zlatiboru postoji veliki broj kvalitetnih i raznovrsnih sportskih terena i objekata za vrhunske sportiste i rekreativce. Postoji i nekoliko fudbalskih i teniskih terena, bazena i slično. Zahvaljujući izuzetnoj ponudi, veliki broj sportskih klubova iz zemlje i sveta pripremni period provodi baš na Zlatiboru.

Svi koji vode računa o svom fizičkom izgledu mogu posetiti neke od najsavremenije opremljenih teretani. Teretana koja se nalazi u sportskom centru je jedna od najbolje opremljenih i najveća je. Veoma je pogodna za korišćenje kao i za sportske ekipe. Takođe postoji i veliki broj drugih teretana, gde posetioci mogu vežbati uz pomoć i stručni nadzor trenera. Sportska hala koja se nalazi u Čajetini takođe ima teretanu koju mogu koristiti i ekipe na pripremama.

Upravo ovde na Zlatiboru su izvanredni klimatski uslovi kao i infarstruktura za sport. Postoje dva nova fudbalska terena sa svlačionicama u neposrednoj blizini centra, u sastavu Kulturno sportskog centra Čajetina i četiri terena u sastavu hotela Palisad.

Pored fudbala, najzastupljeniji sport je i košarka. Za vrhunske pripreme košarkašima je na raspolaganju sportska hala na Zlatiboru u sklopu Sportsko turističkog centra. Hala je visine 15 m. Deli se na tri standardna košarkaška terena, što pruža mogućnost treniranja tri ekipe istovremeno. Na tribinama ima preko 700 mesta. Pored ove hale, sportistima je na raspolaganju i hala u Čajetini, koja je manjih dimenzija, ima jedan košarkaški teren i 450 esta za sedenje.

Veliki broj reprezentacija iz zemlje i inostranstva dolaze upravo ovde na pripeme. Pored košarkaške reprezentacije Srbije, ovu planinu posećuje i Panatinaikos, Dinamo iz Moskve, CSK-a i mnogi drugi.

Za odbojku postoje dva terena i dva terena za rukomet i male sportove. Teniserima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela Palisad. 2010. godine je otvoren teniski centar “Springs”. Dva i po km od magistralnog puta Beograd-Podgorica i delom se graniči sa regionalnim putem Zlatibor-Sirogojno. Centar se prostire na 4 ha. Nalazi se u lepom prirodnom okruženju i raspolaže sa 5 šljakastih terena, svlačionicama, teniskim klubom i apartmanima za smeštaj tenisera.

Zbog pogodnih terena i odgovarajućih vazdušnih struja, paraglajding na Zlatiboru doživljava pravu ekspanziju poslednjih godina. Omiljena letilišta paraglajderista su Čigota i Tornik.

Ono što je posebno atraktivno i zanimljivo svim generacijama na Zlatiboru je i jahanje. Jahanje konja je moguće na dve lokacije, na ranču “Farma” i na ranču Zova. Konjički klub “Farma Zlatibor” ima 25 registrovanih konja i 4 ponija. U klubu radi trener sa licencom za obuku u jahanju i dreusri konja. Pod nadzorom trenera i uz njegove savete i pomoć moguće je učiti različite veštine sa konjima i učestvovati u turističkom i terenskom jahanju. Na ranču “Zova” moguće je jahanje za najmlađe u veoma zanimljivom ambijentu.

Na najlepšim lokacijama pored jezera u centru, u banjskom delu Zlatibora i na brdu Karaula, u borovoj šumi, uređene su trim staze i vežbališta opremljena za trčanje i gimnastiku. Na brdu Karaula postoji i 700 m kružne trim staze sa podlogom od peska.

Ono po čemu je poznat Zlatibor i u čemu turisti najviše uživaju su šetnje. Postoji veliki broj staza i puteva preko livada. U samom turističkom centru postoje uslovi za kružne šetnje za porodice sa bebama i decom u kolicima. Najčuvenija uređena  šetačka staza je svakako ona koja vodi iz centra do spomenikai ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Staza Čigota – ova staza je pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen, Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je namnjena iskusnim planinarima, sportistima i ljudima koji su u dobroj kondiciji. Staza se može preći za nekih 3 sata i dužina staze je 11,2 km. Polazna tačka je kod Instituta Čigota.

Staza Jedini Bor – ova staza se može preći za sat vremena brzim hodom. Staza je dugačka u oba pravca 7,3 km. Namenjena je osobama u dobroj kondiciji i sportistima. Po povratku se mogu koristiti staze kroz desnu i levu šumicu koje su obrasle šumom i rastinjem. Kada se krene ovom stazom ide se u pravcu Spomenika i tom prilikom se koristi stazica kroz Desnu šumicu. Visinska razlika iznosi 107 m sa prosečnim usponom od 27%. Polazna tačka je kod instituta Čigota.

Staza Spomenik – ova staza je namenjena pripremljenim i aktivnim sportistima, spremnim za naporan uspon. Po povratku se mogu koristiti staze kroz desnu i levu šumicu koje su obrasle šumom i rastinjem. Polazna tačka je kod instituta Čigota.

Staza Kamalj – ova staza je namenjena rekreativcima i početnicima koji vole laganu šetnju. Ova staza je bez uspona i padova pa je pogodna za početnike i odgovara osobama koje se leče ili oporavljaju posle bolesti i povreda. Staza može da se pređe za 25 minuta, a dugačka je u oba pravca oko 1600 m. Polazna tačka je kod instituta Čigota.

Sport na Zlatiboru

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Izleti Zlatibor
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor prodaja

Leave a Reply

Your email address will not be published.