Stagira

Stagira je  je grčko selo koje se nalazi u podnožju brda Argirolofos. Ovo selo udaljeno je samo 8 km od drevene Stagire, rodnog mesta čuvenog grčkog filozofa Aristotela. Ostaci stare Stagire nalaze se kod mesta Olimpijade.

Grad Antička Stagira nalazi se na 2 brda. Iskopavanja koja su započeta 1990. godine dovela su do zaključka da su prvi doseljenici naselili severno brdo. U pitanju su bili Jonski kolonisti iz Androsa, a sam nastanak Antičke Stagire vezuje se za 655. godinu p.n.e. Kako je rastao broj stanovnika mesta, tako se ono širilo prema južnom brdu, a sredinom V veka p.n.e. i ovaj deo grada bio je formiran u celosti. Mesto je bilo opasano jakim bedemom i odlično utvrđeno uz postojanje okruglih i četvrtastih tornjeva čiji su ostaci i danas u izuzetno dobrom stanju. Između 2 brda postojao je trg gde se trgovalo i gde se obavljalo snabdevanje stanovništva potrebnim namirnicama.

Dugotrajna iskopavanja ovog lokaliteta otkrila su postojanje velikog broja svetinja, kuća kao i raznih drugih javnih i privatnih objekata.

Godine 480. p.n.e. Stagiru je okupirao persijski kralj Xerxes I, a nešto kasnije grad se priključio Delskom savezu i tako je bio pod Atinom sve do 424. godine p.n.e. Dve godine kasnije za upravnika grada je posatvljen Kleon, koji je usled njegove oskudne startegije i lošeg utvrđenja grada bio i predmet satire antičkog pisca Aristofana. Kleon je iste godine poginuo u bici kod Amfilosa. Tokom Peloponeskog rata Stagira je stala na stranu Spartanaca u borbi protiv Atine.

Današnja Stagira je smeštena 25 km južnije od Antičke Stagire, odnosno Olimpijade. Nalazi se između mesta Stratoniki i Neochori. Upravo ovde je smešten Aristotelov park čudesa, muzej na otvorenom gde su izloženi radovi i ploče sa mudrim izrekama iz stvaralaštva ovog drevnog filozofa. U parku se nalazi i Aristotelova statua visoka 4 m. Sa ovog mesta pruža se fenomenalan pogled na ceo Jerisoski zaliv, Jerisos, Atos i sela Stagira i Stratoniki. Na sasvim spontan i prirodan način posetioci će otkriti koliko vreme i mesto nisu bitni u delima koje je Aristotel ostavio za sobom pre više od 2 milenijuma. Aristotel je najsvestraniji i najuticajniji filozof Antičke Grčke i uticao je na mnoge važne ljude koji su kreirali razvoj društva i čovečanstva u celini.

U blizini Stagire nalaze se neke od najlepših plaža, južno od Olimpijade, kao što su: Sykia, Stageira, Proti Ammoudia, Tato, Zougla, Babylon, Zepko i druge.

 

Stavros leto 2021

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2021. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.