Staro selo Vrasna

Staro selo Vrasna

Prvi tragovi starog sela mogu se pronaći u dalekoj, drevnoj istoriji. Prvi materijalni znakovi postajanja i naseljavanja  datiraju iz 4. i 3. veka pre nove ere. Do 1918. godine Vrasna je bila znana kao Vrasta, a smatra se da je to ime dobila po starom  gradu koji je bio smešten nešto niže od današnjeg sela- na putu ka moru i u blizini antičkog puta Egnatia (Via Egnatia). Tačno ime grada je Vormiskos ili Vromiskos.

Danas je Vrasna jedno od najtradicionalnijih sela Strimničkog zaliva. Deo je distrikta Vrasna opštine Sveti Đorđe. Smeštena u podnožju planine Kerdilia, okružena zelenilom, Vrasna je mesto u kome možete uživati u krajoliku i vratiti se nazad kroz vreme. Nekada se stari grad Vromiskos koristio kao baza spartanskog vojskovođe Vrasidasa, pa se smatra da je po njemu i dobio ime. Ovde su njegovi vojnici napravili predah, a onda sledili Via Egnatiu na putu ka osvajanju Amfipolisa u borbi protiv Atinjana.

Na brdovitom putu ka starom selu Vrasna posetioci imaju šansu da:

Vide tradicionalnu arhitekturu makedonskog dela Grcke posmatrajući stare kuće, posete muzej folklora i vide jako stare eksponate tradicionalnog načina života i kulture sela, posete crkvu Uspenja Presvete Bogorodice koja je posvećena Svetom Đorđu, Tvrdjavu kompleks “Tripimeni petra”, gradsku kuću “Syndetirios Egnatia”, vizantijsku kulu koja se nalazi odmah uz crkvu, zvonik izgrađen 1846. godine, trg “Mutsara” gde se nalazi stari vodeni toranj sela. Poret toga posetioci se mogu upustiti u priči sa nekim od 500 stanovnika ovog sela, upoznati njihove običaje, svakodnevicu i način života, čuti neke od starih mitova i legendi, diviti se pogledu na Strimnički zaliv, pobeći u prirodu i uzivati u pešačkim  i mountain bike turama, isprobati specijalitete lokalne kuhinje.

Tokom godine u ovom selu se održava i par tradicionalnih festivala:

  • Veče suvlakija- održava se sredinom Jula, nije vezan za poseban datum tako da pada vikendom.
  • Panagiri Device Marije -počinje 13.08 (a nekada i 12.08) i traje do 15.08 kada dostiže svoj vrhunac, održava se na trgu “Chorostasi” (što na grckom znači podijum za igru choros-igra, stasi-stadion). Većina sela u Grčkoj slavi nekog sveca, svog zaštitnika. Pa je tako ovaj događaj u Vrasni posvećen Devici Mariji.
  • Festival maslinovog ulja
  • Folk veče na trgu “Mutsara”
  • Tsigarides- ili festival škembića kada se stanovništvo skupi na glavnom trgu sela i uz muziku i igru priprema škembiće na vatri u velikim kazanima. Održava se sredinom januara. Škembići se dele za dzabe, a posetioci plaćaju samo piće. Za razliku od panigirija, koji je veoma čest i slavi ga skoro svako mesto, tsigarides je Vezan samo za staro selo Vrasno, pa ovaj događaj posećuje i stanovništvo iz cele regije pa i iz Soluna.

Vizantijski toranj

U samom dvorištu crkve Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se vizantijska kula, koja datira sa početka 15. veka. Ova kula je nekada imala tri sprata i krov, nažalost ostaci krova nisu sačuvani. Unutrašnja površina kule je zahvatala 50 kvadratnih metara, a debljina zidova je pri zemlji iznosila 2,4 m, da bi se dalje smanjivala sa svakim spratom.

Toranj je izgrađen od kamena, različitih oblika i boja, sakupljenog u okolini i malim delom od cigle i gipsa. Danas je dobro očuvano samo prizemlje kule i jedan deo prvog sprata.

Kula je imala odbrambenu funkciju a korišćena je kao baza vojnih operacija.

 

Vrasna leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Grcka apartmani leto 2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.