Sveta Gora

Sveta Gora je poluostrvo u Istočnoj Grčkoj, tačnije, ispust poluostrva Halkidiki koji se pruža u u smaragdne vode Egejskog mora približno 6o kilometara u daljinu i oko 12 km u širinu. Poluostvo je brdovito, pokriveno gustim šumama i ispresecano bezbrojnim stepenastim jarugama. Na jugoistočnom delu Svete Gore izdiže se planina Atos , na 2033 metara nadmorske visine, po kojoj je i celo ostrvo nazvano. U pagansko doba Sveta gora je bila poznata kao Apolonijada (po hramu Apolona), a kasnije je na vrhu brega stajao hram Zevsa pod imenom Atos.

Atos od pamtiveka naseljavaju isključivo muškarci, a živo crkveno predanje koje se i danas poštuje to ovako objašnjava:

Kada je Presveta Bogorodica sa Svetim apostolima pošla na Krit da poseti tadašnjeg episkopa kritskog četvorodnevnog Lazara – koji je četiri dana bio mrtav, a vaskrsao ga je Isus Hristos, na Lazarevu subotu, uoči Vaskrsenja – nastupilo je veliko nevreme koje je brod izbacilo na mestu gde se danas nalazi grčki manastir Iviron, na istočnoj obali poluostrva. Kada je Bogorodica ugledala Svetu goru poželela je da to bude vrt molitve. Pre nego što je otplovila za Krit, kaže predanje, Bogomajka je rekla: “Ovo mesto je moj udeo, dat mi od Sina i Boga mojega. Blagodat Božja neko neka bude na mestu ovom i onima koji ovde borave s verom i pobožnošću čuvajući zapovesti Sina mojega. Ja ću biti zaštitnica ovog mesta i topla molitvenica za njega pred Bogom”.

“Iz razloga što je ovo mesto samo namenjeno za molitvu, i 2 000 monaha samo to i radi, žene ne dolaze. Tu zapovest je izdala žena koja je od tada igumanija čitave Svete gore i manastira Hilandar”.

Uspomenu na ovaj čudesan događej čuva manastir Iviron, gde se nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice nazvana “Portaitisa” (Vratarka).

Tokom vekova, nekoliko žena je ipak uspelo da naruši ovo nepisano pravilo i stupi na tlo Svete gore. Pouzdano se zna da je na Atosu boravila carica Jelena, žena cara Dušana. On je tvrdio da “Jelena nije žena, već carica”, pa je smatrao da je ona izuzeta od ovog života, iako ni u jednom trenutku svog boravka nije nogom stupila na tlo Svete gore, već su je nosile sluge na nosilima.

Prva je na Svetu goru dospela Pulherija, ćerka vizantijskog cara Teodosija Velikog, koji je podigao manastir Vatopad u znak zahvalnosti što mu se na tom mestu sin spasaao od bure. Međutim, kada je Pulherija krenula ka manastiru, na ulazu je zaustavio strog Bogorodičin glas zapovedivši joj da se vrati.

Na tlo teokratske republike stupila je i princeza Marija, kći srpskog despota Đurađa Brankovića i žena turskog sultana Murata I, koja je darivala manastir Svetog Pavla zlatom, smirnom i tamjanom, onim poklonima koje su mudraci položili na kolevku Bogomladenca Hrista. Želeći da lično daruje hram, Marija je iz pristaništa krenula ka manastiru, ali se i njoj na putu javila Presveta Bogorodica govoreći da ne narušava pravilo Svete gore.

Atos danas ima svoju samoupravu i nalazi se pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije – majke svih pravoslavnih crkava u svetu. Zvaničan jezik je grčki, a svi monasi bez obzira na nacionalnost imaju i grčko državljanstvo. Na poluostrvu se nalazi 20 samostalnih manastira (17 grčkih i po jedan srpski, bugarski i ruski), 12 skitova (nesamostalni manastiri ili skup kelija) i više od 600 monaških kelija.

Kareja – monaški gradić, svojevrsna je prestonica Svete gore. Sama reč “kareja” u prevodu zanači “orah”, kojih ima mnogo u okolini grada. Nalazi se gotovo na samoj sredini poluostrva, na severoistočnim obroncima Svete gore. U Kareji se nalazi Protat u kome se ostvaruje vrhovna samouprava i sud, a u gradu se takođe nalazi i upravitelj. Protata obrazuje “Sveštena opština” (Kinotis), a iz Sveštene opštine izabrani savet – “Epistasija”. Sveštenu opštinu sačinjavaju zastupnici manastira (Antiprosopi), po jedan iz svakog od dvadeset svetogrčkih manastira. Epistasija koja ima funkciju izvršne vlasti formira se svake godine od po jednog predstavnika iz pet glavnih manastira. Najstariji od Epistata je Proto-epistat. Proepistatima mogu biti lica samo iz pet glavnih manastira, Lavre, Vatopeda, Iverona, Hilandara i Dionisijata i oni se menjaju po redu. U Kareji se nalaze konaci svih Atonskih manastira, pošta, telegraf, carina, lučna i policijska uprava, prodavnice i ambulanta. Karejska Saborna crkva Uspenje Presvete Bogorodice, najstarija je i prema predanju osnovao ju je 335. godine Konstantin Veliki. Hram je stradao od požara, a obnovljen je u X veku za vreme vladavine imperatora Nikifora Foke. U XIII veku hram su uništili katolici, a ponovo su ga obnovili bugarski carevi. Ovde su sačuvane freske iz XIV veka, a na gornjem delu oltara nalazi se svetinja Kareje – čudotvorna ikona Majke Božije kao i čudotvorna ikona Spasitelja. Čudotvorna ikona Bogorodice Mlekopitateljnice nalazila se u keliji Svetog Save Srpskog zvanoj Tipikarnica. U Kareji živi oko sto monaha.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Stavros apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.