Terzića avlija Zlatibor

Etno park Terzića avlija predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom, ako i seosko turističko domaćinstvo. Datira kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica. Čine ga stare kućice sa okućnicama kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara i sl.

Gostima je na rapolaganju obilazak muzejskog dela etno parka. Tradicionalna jela se spremaju u zlakuškom zemljanom posuđu. Posetioci mogu uživati u ukusnim domaćim i prirodnim sokovima i vožnji bicikla  po markiranim stazama koje spajaju Terzića avliju sa Potpećkom pećinom, vodopadima, starim vodenicama, ribnjacima i ribljim restoranima na rečici Petnici, vrhom Gradina na kome je spomenik, u obliku kamene piramide iz II svetskog rata, vododelnicom na kojoj se nalazi nekoliko lepih vidikovca sa kojih se pružaju pogledi na vrhove Zlatibora (Tornik i Čigotu), Ovčara, Kablara, Mučnja, Golije, Jadovnika, Jelove Gore, doline Rzava, panoramu Požege, Sevojna.

Terzića avlija je pogodna baza iz koje se mogu obilaziti Zlatibor, muzej selo Sirogojno, Drvengrad, Šarganska osmica, manastiri Rača, spomen park Kadinjača, crkva brvnara u Užicu, Bela karanska crkva, ovčarsko-kablarski manastiri, Divčibare, Sabor trubača u Guči i dr.

Pored obilaska  muzejskog dela i usluga prenoćišta, etno park nudi mogućnost organizovanja prolaznih ručkova, prezentaciju starog grnčarskog zanata, posete grnčarskkim domaćinstvima i Potpećkoj pećini, pešačenje markiranim pešačkim stazama, mini folklorne koncerte Etno udruženja “Zavičaj”, izložbe i prezentacije izrade narodne nošnje, organizovanje manjih seminara i slično.

Etno park Terzića avlija dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma – “Turistički cvet 2008” za dati doprinos razvoju turizma u Srbiji i kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije, na svetski Dan turizma. Takođe, 2008. godine Terzića avlija je bila u nominaciji za brend “Najbolje iz Srbije”, po predlogu Ministarstva trgovine RS i Privredne komore Srbije. U Terzića avliji je i sediše Etno udruženja Zavičaj.

Terzića avliju čine:

  • apartmani za smeštaj gostiju u seoskom turizmu
  • ugostiteljski deo
  • kamp za planinare
  • muzejski deo
  • galerija sa bibliotekom
  • prodavnica suvenira
  • letnja pozornica

Etno park Terzića avlija otvorena je za posete preko cele godine.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Izleti sa Zlatibora
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Nekretnine na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published.