Turizam na Zlatiboru

Tradicija organizovanog turizma započeta je krajem XVII vek, kada je Zlatibor važio za mondensku destinaciju imućnih koji su ovde pronalazili lek bolestima duše i tela. Kralj Aleksandar I Obrenović ručao je na mestu današnjeg veštačkog jezera. i ta godina se smatra zvaničnim početkom organizovanog turizma na Zlatiboru. Nakon boravka Petra I Karađorđevića, početkom XX veka, sagrađeni su i prvi smeštajni objekti hotel “Kraljeva voda” i vila “Čigota“.

Kako je vreme odmicalo, Zlatibor je postajao sve uređeniji, sadržaji bogatiji, zimski meseci obimom prometa skoro da dostižu letnje, pa se može reći da su uspešno formirane 2 sezone.

 

Zlatibor Dobroselica

 

Danas je Zlatibor mesto sa mnoštvom vila i vikendica, odličnih hotela, restorana, kupališta i letnjih i zimskih i dr. Planina je leti idelana za pripreme sportista, porodične odmore, a zimi je pogodna za skijanje i uživanja na snegu u ski centru na Torniku. Pored jake posećenosti u toku letnje i zimske sezone, Zlatibor je svakako jedan od najvažnijih destinacija u Srbiji za kongresni turizam.

Kongresni turizam

Organizacija kongresa, konferencija i seminara na Zlatiboru je pogodna tokom cele godine, jer za to postoje izuzetni tehničko-organizacioni uslovi. Tokom ranijih godina, pa i sada, Zlatibor dobija nove i modernije kongresne kapacitete. Stariji hoteli su renovirani, smeštajni kapaciteti povećani, konferencijske sale proširene i tehnički osavremenjene, ovi kongresni centri su otvoreni, a očekuje se i otvaranje najvećeg resorta na Zlatiboru. Zahvaljujući svojoj lokaciji u središtu zapadne Srbije, ova planina je svakako nezaobilazna pri poslovnim putovanjima.

Seoski turizam

Zlatiborska sela su veoma živopisna i lepa i to čini da Zlatibor ima izuzetne uslove za razvoj seoskog turizma i to u Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu i Krivoj Reci. Sva sela su opremljena odgovarajuće za smeštaj i boravak gostiju. Očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode kao i način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste. Postoje odlične mogućnosti za šetnju, rekreaciju, organizovanje izleta. Lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi takođe su deo turističke ponude. Svako selo ima makar jedan kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti. Veliku vrednost imaju građevine tradicionalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata. Ono što nikako ne treba izostaviti je i čuvena gosoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja. To je jedan od razloga zbog čega svim turistima poseta Zlatiboru ostaje u dugom sećanju.

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu : http://visit-zlatibor.com/

Izleti Zlatibor
Apartmani na Zlatiboru
Zlatibor prodaja stanova

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad

 

Uvac          Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.