Uskrs u Grčkoj

Uskrs-pravoslavni Vaskrs je jedan od najznačajnijih praznika grčkog kalendara zbog svog bogatog folklornog karaktera, ali i zbog svoje jedinstvenosti. Grčko stanovništvo tada masovno napušta gradove, kako bi proveli Vaskršnje praznike u unutrašnjosti. Vaskrs je pokretni praznik i slavi se prve nedelje nakon punog meseca prolećne ravnodnevice. Širom Grčke se u toku Velike Nedelje koja prethodi Vaskrsu poštuju mnogi običaji i tradicije. Pripreme za proslavu Hristovog Vaskrsenja počinju na Veliki četvrtak. Vaskršnja trpeza se zasniva na tradiciji, ali je prilagođena dobu godine. Sastojci, začini i jela možda se razlikuju od mesta do mesta, ali postoji jedno pravilo koje se uvek poštuje: ništa nije za bacanje. Najčešća jela na Vaskršnjoj trpezi su jagnje pečeno na ražnju, cureki, magirica, kokoreci i jaja ofarbano u crveno. Ova jaja simbolizuju sam čin ponovnog rađanja dok crvena boja označava Hristovu krv. U prošlosti su ljudi, u mnogim domaćinstvima, imali običaj da prvo crveno jaje postave na kućni ikonostas i na taj način oteraju zle duhove.

Veliki petak- je ipak najsvetiji dan Velike Nedelje, dan vrhunca Hristovog stradanja zajedno sa skidanjem Isusovog tela sa krsta i njegovim sahranjivanjem. Budući da je dan žalosti, žene izbegavaju obavljanje kućnih poslova. Žene i deca odlaze u crkvu da ukrase plaštanicu cvećem, koja se iste večeri iznosi na litiji. U subotu ujutru počinju pripreme za prazničnu večeru i pripreme za prazničnu čorbu, magirica. Malo pre ponoći, vernici odlaze u crkvu držeći bele sveće, koje se pale Svetim plamenom uz pomoć sveštenika. Dok sveštenik poji Hristos Voskrese, vernici međusobno razmenjuju lepe želje i ljube se takozvanim poljupcima ljubavi. Nešto kasnije, pomoću čađi sveća upaljenih Svetim plamenom, crtaju tri puta simbol krsta iznad glavnog ulaza u svoje kuće i ponovo izgovaraju Hristos Voskrese. U nedelju ujutru, uglavnom u unutrašnjosti, peku jagnje na ražnju i svi prisutni se goste i igraju, obično do kasno uveče.

Poklade (grčki karneval)- period karnevala u Grčkoj, poznat kao Apokries (Poklade), karakterističan je po običaju maskiranja i provoda uz gozbu, piće i ples. Tradicionalno, period Poklada počinje deset nedelja pre grčkog pravoslavnog Vaskrsa. Reč poklade doslovno znači uzdržavanje od jedenja mesa. Karneval zvanično počinje u subotu veče, početkom Trioda posvećenog skrušenosti i pokajanju, kako se kaže, knjiga pravoslavne crkve koja sadrži himne sa tri ode koje se poje od Nedelje mitara i fariseja do Velike subote. Naredna nedelja je period kada prestaje post i traje do Mesopusne nedelje ili mesnih poklada, poslednja nedelja pre Vaskrsa, kada crkva dozvoljava jedenje mesa. Poslednja nedelja poklada poznata je kao Sirna nedelja ili Bele poklade kada je dozvoljeno jedenje samo mlečnih proizvoda. Sirna nedelja je i poslednji dan uoči Velikog posta, a sledeći dan je Čisti ponedeljak koji označava sam početak Velikog posta. Čisti ponedeljak je neradni dan u Grčkoj i označava kraj Poklada, a početak Velikog posta do Vaskrsa. Ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, narod Čisti ponedeljak provodi u prirodi, organizujući izlete dok deca puštaju zmajeve od papira. Kako na ovaj dan počinje period posta nije dozvoljeno uzimanje mrsne hrane.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.