Vodič kroz Grčku

Grčka- kolevka najstarijih civilizacija, zemlja sa tri hiljade ostrva i mnoštvom predivnih plaža, zemlja Zevsa, Posejdona, Apolona, Afrodite, zemlja Platona, Aristotela, Sokrata, zemlja Olimpijskih igara, vina i maslina… Zašto je ona toliko posebna? Odgovora je bezbroj! Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, zbog neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga. Postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile filozofiju, medicinu, politiku, psihologiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza se bazira upravo na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije.

Ljudi su srdačni, vedri, gostoljubivi i sebično čuvaju svoje kulturne znamenitosti. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, grčke drame se i dalje izvode u pozorištima širom sveta. Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, tradicionalni specijaliteti giros, suvlaki, grčka salata, a nacionalna pića uzo, cipuro i metaksa.

Grčka, najstarija država starog kontinenta, prostire se na jugoistoku Balkana, u zoni Mediterana, zapljuskuju je tri čista i nezagađena, topla mora intenzivno plave boje, a raskošna sunčeva svetlost obasjava površinu mora i svemu daje dijamantski odsjaj. Zemlja gde se zelenilo impozantnih planina harmonično stapa sa beskrajom i plavetnilom mora, formirajući na taj način jedan mozaik, pun različitosti. Živopisne boje i pejzaži koji oduzimaju dah, mirisi i zvuci Grčke ostaju u sećanju svakog posetioca. Kako odoleti čaroliji tamno-crvenog neba prilikom zalaska sunca, kada sunce uranja u smaragdno more ili misterioznoj jutarnjoj magli na snegom pokrivenim vrhovima strmih planina Grčke? Miris borova, maslina i hrastova, bistra ledena voda sa izvora u planinskim selima i miris tradicionalnih domaćih poslastica stimulišu sva naša čula. Grčka je zemlja sirtakija i buzukija, maslina, južnog voća i vinograda… Kolevka evropske kulture i civilizacije, postojbina demokratije, olimpijskih nadmetanja, zemlja spomenika i arheoloških ostataka, zemlja bogova, mitova i legendi. Grčka kultura, umetnost, običaji, mora, obale… su pomešani sa nezaboravnim pejzažima kristalno plavih voda i  beskrajnim plavetnilima, koji ostaju u sećanju onih koji ih upoznaju… Ko od nas bar jednom nije zamislio skup belih kuća sa plavom pozadinom ili siluetu Akropolja iznad Atine? Savršene proporcije grčkih pejzaža posetiocima pružaju jednu auru poverenja i sigurnosti, koja čini da se osećate potpuno opušteno i prijatno. Razumljivo je zašto je tako mnogo mitova o bogovima nastalo u ovom ogromnom i raznolikom pejzažu širokog vedrog neba i mora išaranog ostrvima.

Ubedljivo, najatraktivnija karakteristika ove zemlje je njen ležeran stil života; način života koji je dovoljno spor da vam pruži mogućnost da uživate u svakom trenutku pod grčkim suncem.

Sve ovo upotpunjuju vedri, gostoprimljivi Grci, koji imaju čak i naziv za domaćinske manire prema posetiocima – Filoxenia, što znači gostoprimstvo prema strancima. Grčka uvek može da pruži više nego što se od nje očekuje. Svuda prisutno preplitanje antičkog i modernog, poziva posetioce da dožive izazov i iskuse sve čarolije koje Grčka ima da ponudi.

Grčka predstavlja jedan raj za putnika koji želi da spozna kolevku civilizacije.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

 

Stavros apartmani 2022

Vrasna smestaj

Apartmani u Paraliji

Olympic beach apartmani

Letovanje u Leptokariji

 

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.