Vodič kroz Stavros

Na obalama Egesjkog mora, u grčkoj oblasti Makedonija, smešteno je jedno od omiljenih letovališta naročito turista iz Srbije.

Stavros je do Soluna udaljen oko 70 km i spada u red jeftinijih letovališta, čime se aspolutno izdvojio u odnosu na druga letovališta širom severne Grčke. Nekad se među turistima javlja osećaj nezadovoljstva kada je ovo letovalište u pitanju, ali razlog je u nedovoljnom broju informacija o Stvarosu. Radi se zapravo o tome da je Stavros na prvom mestu vazdušna banja, a često se kao nedostatak navodi dugačak, plitak ulaz u more pa i nedostatak velikog broja noćnih klubova. Baš iz tog razloga se Stavros preporučuje osobama, porodicama sa malom deconm, pripadnicima srednjih generacija i ljudima koji zaista žele da se odmore u tišini i mirisu mora i borova koji okružuju Stavros.

Stvaros je malo i simpatično mesto. Ima dosta parkova, restorana, cveća, igračaka, prodavnica, restorana, kafe barova. Tu je takođe i luna park i sportski tereni. Činjenica je da je Stavros jeftinije letovalište, ali se smatra kao izuzetno pristojan izbor destinacije za odmor.

Pored toga što je ovo grčko letovalište poznato kao vazdušna banja, krase ga prelepo uređene plaže i uvale. Ono po čemu je nadaleko poznat i čuven Stavros, su platani koji se nalaze u neporednoj blizini glavne plaže. Turistima koji zauzmu mesto ispod njih suncobran gotovo i neće biti potreban.

Iako boravak u Stavrosu pogoduje svima, naročito se preporučuje osobama, on se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa bronhijama. Uz glavno šetalište su smeštene brojne radnje, supermarketi, razne prodavnice, taverne, kafići, a tu su i posebno opremljeni parkovi za najmlađe. Naravno, u samom Stvarosu postoji i veliki broj apoteka.

U Stavrosu postoje dve plaže. Reč je, zapravo o jednoj dugačkoj plaži koja je omanjim pristaništem podeljena na dva dela. Glavna, odnosno Stavros plaža je prekrivena finim sitnim peskom. Duga je više od 2 km, a skoro 30 m od plaže je dubina svega jedan metar, tako da se najmlađi bez straha mogu igrati u plićaku. Drugi deo plaže je Stavros Platani. Predstavlja jednu od omiljenih plaža među turistima i mnogi je preporučuju. Okružena je platanima, a na njoj postoje i kafići sa suncobranima i ležaljkama. Ukoliko naročite piće dobijate na korišćenje dve ležaljke i suncobran. Plaža u Stavrosu je lepo uređena. Ima tuševe, kabine za presvlaćenje, spasioce i omogućen je pristup osobama sa invaliditetom. Za one koji vole da prošetaju, može se pešice krenuti ka Olimpijadi i naići an lepe, manje i čistije uvale na kojima se turisti mogu osamiti, a i imaju jako lepe i uređene kafiće. Meštani Stavrosa su poznati po svom gostoprimstvu i relativno dobrom poznavanju našeg jezika, pa se svako može lako sporazumeti sa njima oko uslova korišćenja suncobrana i ležaljki. Na plaži Stvaros Platani postoji i deo gde se mogu slobodno koristiti sopstveni peškiri i suncobrani i ona je prekrivena sitnim peskom.

U samom Stvarosu se nalaze brojne prodavnice različitih namena. Od marketa svakako treba izdvojiti markete Dia i Zoe, koji imaju vrlo pristojne cene. vakog četvrtka u Stavrosu je i pijaca kada je moguće kupiti sveže voće i povrće, ali i odeću i obuću. Kao i u svim drugim letovalištima, najbrojnije su suvenirnice. Cene u Stvarosu su niže nego u ostalim letovalištima regiona Halkidikija.

Stavros je mesto koje je živo tokom cele godine, jer nije namenski izgrađeno za turiste već ima dužu tradiciju. Ano Stvaros ili Gornji Stavros počinje nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo od plaže. U pitanju je simpatično mestašce sa tradicionalnom atmosferom. Do njega se može doći pešice i oko pola sata hoda do najviše tačke. Uz put se mogu obići nekoliko crkvica, prolazi se kroz uske uličice, pored tradicionalnih taverni i dolazi se do restorana Agnanti na brdu sa kog se pruža prelep pogled na zaliv Strimonikos odnosno mesta Stvaros, Vrasnu, Asprovaltu i plažu dugu 10 km. U ovom restoranu posetioci mogu ručati, popiti piće u hladu platana, a restoran ima i parking. U produžetku se može doći i do kapelice posvećene proroku Iliji i do krsta koji je lepo osvetljen tokom noći.

 

 

Stavros je mesto koje živi, podseća na bilo koji gradić koji nije na obali, bez ušminkanih fasada uređenih dvorišta i savršeno održavanih javnih prostora.

Ovako Stavros opisuju njegovi stanovnici:

“Jedino mesto u celoj Grčkoj sa izuzetnim kvalitetom vazduha, na ruži vetrova gde se ukrštaju cetiri vazdušne struje: morska, jezerska, rečna i planinska. Takođe jedno od retkih primorskih mesta koje ima prirodnu izvorsku pijaću vodu. 
Što se plaža tiče, ko ne dolazi preko agencije je u ogromnoj prednosti, jer se najlepše plaže nalaze van Stavrosa. Takođe jedino mesto koje u svojoj okolini (pola sata vožnje) ima toliko toga: Solun, Kavala, pećina Alistratis, grob Ifestiona – najvećeg vojskovođe Aleksandra Velikog, ostrvo Kafkana, ostrvo Amuljani, vodopadi, Stagira – rodno mesto Aristotela i plaže sa tirkizno plavom vodom: Proti amoudia, Zoungla, Balkonaki, Babilon, Totos beach itd. 

U samom Stavrosu imate popularnu gradsku plažu koja je peskovita i čista, tu možete da skačete sa doka npr, kao i ostale 4 plažice za decu i dublje za odrasle, prema vojnoj bazi. 
Ima 4 otvorena terena za basket, fudbalsko igralište, teniski teren i igralište za mali fudbal. Brojne kafanice i restorane, beach barove i kafiće. Ne postoji klasična diskoteka. Ima 10-ak supermarketa i 3 mega marketa. Stavros je jako lepo snabdeven da bi mogao da izađe u susret turistima. 

U sezoni prosečno letuje 75.000 turista, a mesto ima 6.500 stanovnika. Jako je važno odsesti na pravom mestu, jer ljudi koji su nezadovoljni smeštajem to poistovećuju sa mestom. Stavros je mesto koje ima dusu i mesto koje se voli. Nije slučajno da imamo goste koji letuju u Stavrosu od 78. god, pa onda njihova deca pa unuci. Sve zavisi ko šta očekuje od letovanja. Ako ste za provod do zore onda idite na ostrva, ako ste za porodično letovanje koje je pored mora i lekovito pogotovu za bronhitis, onda je Stavros pravo mesto i toplo preporučujemo letovanje u jednom od najstarijih srpskih letovališta!”

 

Sve u svemu, Stavros nudi ono što je potrebno za prijatno letovanje, a od samih posetioca zavisi kako će sve ponuđeno prihvatiti i doživeti. Za one koji žele pristupačnije cene i uopšte jeftinije letovanje Stavros može biti veoma dobar izbor.

Stavros apartmani 2022

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.