Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje
Selo Gostilje udaljeno je 25 km od centra Zlatibora, 250 km od Beograda i 30 km od Užica, na nadmorskoj visini od 1000m. Bogato je vodom, lekovitim biljem i čistim vazduhom. Po verovanju dobilo je ime po gostoljubivosti njegovih žitelja. U selu se nalazi restoran, sportski tereni i olimpijski bazen.

U Gostilju se nalazi i Rakovička pećina kao i rodna kuća našeg poznatog revolucionara Dimitrija Tucovica. U samom selu izvire potok na čijem vrelu proizvodi Zlatibor voda.

Selo Gostilje poznato je i po uzgajalištu pastrmke, proizvodnji biološki zdrave hrane (voća i povrća), preradi mesa kao što su pršuta i slanina, mlečnim proizvodima kao što su sir i kajmak i slično.

Glavna atrakcija ovog mesta su Gostiljski vodopadi. Prilaz vodopadu je veoma lak i ne predstavlja problem. Do vodopada vode uređene staze i klupice za odmor. Na 300 m od ulaza nalilazi se na vodopad koji je visok čak 20 m. Voda je poprilično hladna i predstavlja pravo rashlađenje tokom letnjih dana. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Tada se nailazi na nove celine brzaka i virovaa. Svaki deo je poseban i jedinstven i jako su pristupačni. Voda, kamen, stara stabla i mostići povezuju ovu celinu i sve izgleda zadivljujuće i bajkovito.

Poslednjih godina na ovo mesto često dolazi i veliki broj izletnika koji dođu sa namerom da vide vodopad pa se opijeni ovom prirodnom atrakcijom i zadrže.

Radno vreme za razglednaje Gostiljskih vodopada je od 09:00 h do 20:00 h u letnjem periodu, a u zimskom periodu od 09:00 h do 16:00 h.

Cena ulaznice je 150,00 Rsd za odrasle osobe i 100,00 Rsd za decu od 6 – 14 godina.

Turistička agencija Monix organizuje izlete do Gostiljskih vodopada u sklopu izleta Sirogojno gde se obilazi Stopića pećina, Muzej na otvorenom ,, Staro selo”, Muzej Pletilja, Vodopad Gostilje i El Paso City Zlatibor.

Vodopad Gostilje
Izleti sa Zlatibora
Izlet Gostiljski vodopadi

Kompletnu ponudu izleta sa Zlatibora možete pogledati i na našem sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.