Zakintos

Argasi

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Tsilivi

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Laganas

Hotelski smeštaj
Sopstveni prevoz

Zakintos

Zakintos je treće po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Zakintos leži u južnom delu Jonskog mora, koje je deo Sredozemnog mora. Ostrvo sa nekoliko susednih malih ostrva čini prefekturu Zakintos, a glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno središte. Od kopna (zapadnog Peloponeza) ostrvo je udaljeno oko 25 km ka zapadu. Najbliže drugo jonsko ostrvo je Kefalonija na 20 km ka severu. Ka zapadu i jugu je otvoreno more.

Ostrvo Zakintos je poznato po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Priroda je Zakintosu podarila idilične pejsaže na severu, istoku i jugu ostrva, a na zapadnoj strani veliki broj morskih pećina, krševitih uvala, strmih litica duž obale. Najpoznatija plaža na ostrvu je Navajo, skrivena uvala pristupačna samo sa mora, sa najsitnijim belim kamenčićima, nestvarno tirkiznim morem i poznatom olupinom broda po kojoj je dobila ime a koja je i zaštitni znak Zakintosa. Ostrvo je i najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača zvane “Caretta Caretta”, koja na peščanim plažama na jugu Zakintosa polaže jaja. Najpoznatije mesto za noćni provod je Laganas a popularna turistička mesta su još i Cilivi, Alikes, Alikanas, Argasi kao i Vasilikos sa svojim čuvenim peščanim plažama.

Zakintos je ostrvo koje ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno; i to jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveca, jednim delom od voca i zitarica, kao i od brojnih šuma koje se spustaju sve do mora. Zbog sastava tla na ostrvu ima dosta pećina i useka.

Najveci zaliv na ostrvu je zaliv Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. To je jedan od najlepsih zaliva na kome se nalaze najposecenije pescane plaze: Laganas, Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.