Zašto bi trebalo posetiti Zlatibor?

Zlatibor  je jedan od najpopularnijih destinacija u Srbiji. Mnogo čistog vazduha, prelepih predela, aktivan odmor prepun lepih uspomena, fotograija i užitaka za sva čula. Zlatibor je veoma popularna destinacija u Srbiji, ako ne i najposećenija. Mnogi turisti dolaze na Zlatibor zbog provoda, ali i zbog fantastičnih mesta na samoj planini i u okolini.

Zlatibor ima prelepu netaknutu prirodu i postoji mnogo šetačkih i biciklističkih staza za one koji vole malo aktivniji odmor. To je mesto gde nikada nije dosadno, ni leti ni zimi.

Nezaobilazni deo posete Zlatiboru bi trebalo da bude šetnja do Spomenika, koji je podignut u čast stradalim vojnicima od strane nemačkih vojnika 1941. godine. Staza do Spomenika je uređena i osvetljena i omiljeno je šetalište turista i meštana. Na putu do spomenika bukvalno prolazite kroz vazdušnju banju i kroz gustu borovu šumu.

Zlatibor spomenik

Zlatiborsko jezero je veštačko jezero koje se nalazi u samom centru i koje okuplja veliki broj turista. Okruženo je klupicama za sedenje i šetalištem, a mogu ser iznajmiti i pedaline.

Tornik je najpoznatiji ski centar na Zlatiboru ujedno i najviši vrh ove planine. Posećen je i leti i zimi, a žičare rade tokom cele godine. Sa vrha Tornika pruža se nestvaran pogled na okolinu.

Kraljeva česma predtsavlja spomenik kulture koju je izgradio kralj Aleksandar Obrenović 1893. godine, a na njoj je ugraviran datum 20. avgust kada je Zlatibor proglašen vazdušnom banjom i od tada počinje razvoj turizma na ovom mestu.

Ribničko jezero je još jedno veštačko jezero na Zlatiboru. Karakteristično je po tamnijoj boji zbog kamenja koje se nalazi na dnu. Inače je veoma čisto, a oko njega je prelepa šuma. Veoma je posećen kod turista.

Sirogojno je jedini muzej na otvorenom. Udaljen je 20 km od centra Zlatibora. Cilj je da se dočara život seljaka iz 19. i 20. veka. Sastoji se od glavne kuće i više kuća brvnara, a neke od njih su toliko velike da je u njima živelo čak 50 ljudi.

Selo Gostilje nalazi se nadomak Zlatibora, oko 20 km od centra. Vodopad se nalazi na Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo), na padinama Čikote i Borkovca, na 850 metara nadmorske visine. Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. Nizvodno od glavnog vodopada, potok pravi još par slapova na svom spustu u stotinak metara udaljenu reku Katušnicu. Put niz padinu koja prati čitav tok potoka je lepo uređen sa dva mostića, i iako strm prohodan. Spoj vode, kraškog kamena, starog drveća i drvenih mostića predstavlja celinu primamljivu za turiste.

Mokra Gora se nalazi na granici između Tare i Zlatibora i na granici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Ono što je počelo kao privatna inicijativa grupe entuzijazista okupljenih oko udruženja “Šarganska osmica”, pretvorilo se u projekt koji je udahnuo novi život Mokroj Gori. Mokra Gora je postala poznata turistička destinacija. Do 1974. godine kroz Mokru Goru je prolazila stara pruga uskog koloseka Beograd-Sarajevo. Udruženje Šarganska osmica pokrenulo je ideju o obnovi nekada popularne Šarganske osmice, jedinstvene trase železnice uskog koloseka (760 mm), koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam. Obnovljenim delom pruge od železničke stanice u Mokroj Gori do obližnje stanice u Šargan-Vitasima danas saobraća turistička atrakcija, stari parni voz „Ćira“. U Mokroj Gori se nalazi nekoliko desetina mineralnih izvora. Zbog činjenice da Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta niklom bogate železne rude u Evropi, većina izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona. Nekoliko poznatijih izvora su lekoviti, ali jedan deo izvora je toksičan (otrovan). Najpoznatiji među lekovitim izvorima u Mokroj Gori nosi naziv “Bela voda”. Srpski filmski reditelj Emir Kusturica  je kod Mokre Gore, na brdu Mećavniku, napravio etno selo “Drvengrad”.

Manastir Uvac nalazi se u selu Stublo i predsravlja najznačajni kulturno istorijski spomenik ovog mesta.

Stopića pećina je najvredniji speleološki objekat ovog kraja. Pored pećine protiče reka Prištavica koja kod samog prelepog ulaza pravi jaku buku poput vodopada. Uživaćete u pogledu na kaskade kao i podzemni vodopad  na kraju Pećine koji je nazvan “Izvor života” . Bigrene kade su ono po čemu je ova pećina posebna. Njihova dubina ide do sedam metara, a boja je tamno zelena. Do samog vrha kada je moguće stići ukoliko imate adekvatnu obuću. POo legendi, u ovim kadama kupaju se vile… Kroz samu pećinu  teče Trnavski potok.

Ovo su samo neka mesta na Zlatiboru i okolini, a ima ih još mnogo.  Najbolji način je da dođete i uverite se.

Visit Zlatibor

 

Zlatibor smestaj
Nekretnine Zlatibor
Izleti sa Zlatibora

Leave a Reply

Your email address will not be published.