Zdravstveni turizam Zlatibor

Zdravstveni turizam

Zlatibor je planina izuzetne lepote, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000 m. Klima je umereno kontinentalna i subplaninska. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Ono što odlikuje Zlatibor je svakako čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i preko 2000 sunčanih sati godišnje. Zbog umerene klime i izuteno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje.

Zlatibor danas raspolaže sa kapacitetima, kadrovima i opremom koji ga čine izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica Zlatibor, a većina hotela pruža razne usluge koje mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje gostiju.

Thai spa

Thai spa na Zlatiboru je dva kilometra od samog centra Zlatibora u naselju Palisad. U prijatnom ambijentu, koji odiše mirisima orijenta, dočekuje veoma ljubazno osoblje, a potpuni sklad duše i tela, uspostaviće profesionalne terapeutkinje sa Tajlanda.

Zahvaljujući tradicionalnoj tajlandskoj masaži, poboljšava se opšte stanje organizma.

U okviru ovog centra postoje tri programa: tajlandska masaža, mirisna terapija i relaks masaža.

Tradicionalno lečenje biljem

Zlatibor je poznat po izuzetno raznovrsnoj flori. Stanovništvo ovog kraja je od davnina koristilo tu pogodnost i tražilo leka u raznim čajevima i biljnim mešsavinama. Sazanja o lekovitim svojstvima prenosila su se sa generacije na generaciju.

Koristeći tradiciju i naučna saznanja, najpoznatiji zlatiborski travar “Zlatiborski pokretni žbun”, pored toga što posetioce može zabaviti izuzetno zanimljivim pričama, preporučuje i odgovarajuće čajeve. Pored toga, gosti mogu i sami da se upoznaju sa zlatiborskim lekovitim biljem u botaničkoj bašti u samom centru.

Lekoviti izvori i banje

Brojni izvori i hladne vode nalaze se širom Zlatibora. Mnogi od njih spadaju među najbolje u Srbiji, kao što su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Kulaševac i Durkovac na Kraljevim Vodama, izvori u Borkovcu i mnogi drugi.

Nekoliko mineralnih izvora raspoređenih s kraja na kraj planine mogli bi obogatiti turističku i zdravstveno-rekreativu ponudu Zlatibora. Nedaleko od Rožanstva, uz reku Prištevicu nalazi se banja Vapa sa izvorom lekovite vode, čija je stalna temperatura 17 C, jer izvire iz velike dubine. Kao lekovita, od davnina je korišćena za oboljenja kože, sluzokože i očiju.

U dolini reke Ribnice, nedaleko od njenog ušća u Crni Rzav, nalazi se nekoliko izvora lekovite vode, u narodu poznate kao “bele” vode.

I u Mokroj Gori pored reke Kamšine nalazi se izvor mineralne vode, zovu je “Bela voda”, a leči kožne i očne bolesti. Ovaj izvor se pominje u legendama i pričama ovog kraja. Korišćen je još u vreme Turaka, a analiza vode izvršena je na Institutu za rehabilitaciju koja je potvdila njenu lekovitost.

Zdravstveni turizam

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Zlatibor izleti
Zlatibor apartmani
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.